Startpagina / Nieuws / Wanneer spreek je van een geoptimaliseerd binnenklimaat?
Wanneer spreek je van een geoptimaliseerd binnenklimaat?

Wanneer spreek je van een geoptimaliseerd binnenklimaat?

Het binnenklimaat, een uitleg

Meten is weten is wat vaak door ons gezegd wordt. Wanneer je het binnenklimaat meet, kun je pas weten of de ruimte veilig, toegankelijk en gezond is. Waaruit bestaat nu precies het binnenklimaat volgens ons? Dat leggen we je graag uit

Alle relevante aspecten van het binnenklimaat inzichtelijk maken

AirSure zet zich in om het binnenklimaat meetbaar, gezonder en energie efficiënter te maken. De multi-sensor bestaat uit: relatieve luchtvochtigheid, temperatuur, CO2 (ook menselijke activiteit) en verontreinigende stoffen die het binnenklimaat verslechteren zoals vluchtige organische stoffen (TVOC) en fijnstof (PM). Een toevoeging daaraan, die vooral nu enorm belangrijk is om inzichtelijk te maken, zijn aerosolen.

De luchtkwaliteit meten voor een optimaal binnenklimaat

Het binnenklimaat bestaat uit twee onderdelen die geoptimaliseerd dienen te worden voordat je kan spreken van een optimaal binnenklimaat. Het meten van bijvoorbeeld alléén CO2 is niet genoeg om te spreken van een geoptimaliseerd binnenklimaat. Deze twee onderdelen zijn comfort en luchtkwaliteit.

Comfort

Comfort bestaat uit de onderdelen: temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Als deze in goede balans zijn met elkaar, voelt de ruimte comfortabel.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit bestaat uit: vluchtige organische stoffen, fijnstof en CO2. Tijdens de coronapandemie zijn aerosolen daaraan toegevoegd. Dit omdat aerosolen een potentieel transportmiddel zijn voor virussen en bacteriën. Als zowel het comfort als de luchtkwaliteit geoptimaliseerd is, kun je pas spreken van een geoptimaliseerd binnenklimaat.

Wanneer kun je spreken van een comfortabel en acceptabel binnenklimaat?

  • Luchtvochtigheid: 30-60%
  • Gevoelstemperatuur: 21 graden
  • CO2 waarden: onder 800 ppm
  • TVOC waarden: onder 500 ppb
  • Fijnstof (pm 2.5): onder 15 ug/m3
  • Fijnstof (pm 10): onder 50 ug/m3

* normering volgens WELL Building Standard (2019)